Wiosenna zupa

Składniki:

- 30 dkg mięsa z kością - 25 deko włoszczyzny - 1,5 l wody - 10 deko szpinaku - 10 dkg szczawiu - 2 wielkie głowy sałaty głowiastej - 3 deko mąki - 18-14 l śmietanki albo śmietany - sól - 1 łyżka koperku, pietruszki siekanej

Sposób przyrządzenia:

Z mięsa, kości oraz warzyw ugotować wywar. Szczaw, sałatę, szpinak opłukać, przebrać, odkroić korzonki, przepuścić przez maszynkę do mięsa. Pół załadować do wazy. Pozostałość ugotować błyskawicznie w minimalnej zawartości wody, połączyć z przecedzonym wywarem. Doprawić mąką rozmieszaną z 18 l zimnego wywaru, zagotować, posolić. Dorzucić śmietany lub śmietanki. Wsypać koperek i zieloną siekaną pietruszkę. Nalać do wazy. Podawać z pulpetami mięsnymi, kostką z kaszy manny albo z grzankami z bułki. Do zupy wiosennej można dołożyć żółtka surowe.

28-04-2016