Adżika

Adżika to sos paprykowy.

Składniki

  • 30 dkg ostrej papryczki chili
  • 12 litra oleju
  • ok. 12 kg cukru
  • 12 szklanki octu
  • 1 szt. (200 g) koncentrat pomidorowy
  • 2 duże główki czosnku
  • ziele angielskie ok 5-6 ziarenek
  • liść laurowy, ok. 4-5 szt.
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka soli do smaku

Paprykę czerwoną i ostrą oraz czosnek obrać i pokroić na paski, a potem zmielić w maszynce do mięsa, po czym wrzucić do garnka. Dodać koncentrat oraz resztę składników. Zagotować około 20-25 minut. Gorące nakładać do słoiczków i zakręcać. Odwrócić do góry dnem aby się zamknęły. Z tej porcji wychodzi około 15 słoiczków po przecierach pomidorowych, ale można dać do większych. Sos jest łatwy w przygotowaniu i szybki, a jest to pyszny dodatek do wędlin, mięs pieczonych oraz do zapiekania z kurczakiem.

01-02-2019