Placuszki ryżowe

Składniki

  • na 4 porcje 25 dag ryżu
  • 25 dag marchewki
  • 1 mały kalafior ( lbo brokuły, jak kto woli)
  • 10 dag mrożonego groszku
  • 1 cebula
  • 10 dag mielonych migdałów
  • 2 jaja
  • 15 litra śmietany kremówki
  • 10 dag żółtego sera
  • 2 szklanki rosołu
  • 5 dag bułki tartej
  • 3 łyżki masła albo margaryny
  • 1 pęczek naci pietruszki
  • sok z cytryny, sól, pieprz
  • 12 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich, tarta gałka muszkatołowa

Etapy przygotowania:

  1. W garnku zagotować bulion, wsypać ryż oraz gotować na słabym płomieniu 20 minut. Następnie osączyć na sicie i wystudzić.
  2. Żółty ser utrzeć na tarce, zagnieść z ryżem, jajami oraz bułką tartą. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Ukształtować z masy 8 małych placuszków i obtoczyć w mielonych migdałach.
  3. Warzywa oczyścić oraz umyć. Kalafior rozdzielić na różyczki, marchewkę pokroić na krążki. Kalafior gotować 15 minut w słabo osolonej wodzie, po 5 minutach wrzucić do rondla marchewkę, zaś po 10 mrożony groszek.
  4. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, oraz smażyć na nim placuszki po 3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Cebulę obrać, poszatkować w kostkę oraz zeszklić na reszcie tłuszczu, a następnie zaciągnąć śmietaną. Zagotować, przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny. Dodać drobno poszatkowaną natkę (kilka gałązek zachować do dekoracji)
  5. Jarzynkę osączyć, zmieszać z sosem oraz przełożyć łącznie z placuszkami na talerze. Ozdobić natką.

24-06-2016