Grecka potrawa Boureki
Grecka zapiekanka z Krety.
Składniki:
- 3 - 4 ziemniaki
- 3 - 4 cukinie
- 10 listków mięty (niekoniecznie)
- 1 miseczka greckiego jogurtu (nadzwyczaj tłusty kremowy)
- 200 g sera feta (może być krajowy)
- 100 g białego sera (może być dietetyczny)
- 1 miseczka oliwy
- sól
- pieprz
- rozmaryn albo oregano
- ewentualnie czosnek
Metoda wykonywania:
Ziemniaki oraz cukinie tniemy w cienkie plastry. Oliwę miksujemy z solą, pieprzem oraz rozmarynem/oregano. Plastry ziemniaków i cukini maczamy w oliwie z przyprawami oraz układamy połowę narąbanych warzyw solidną warstwą na dnie żaroodpornego naczynia (musi być duże). Posypujemy całość drobno pokrojonymi listkami mięty. Jogurt łączymy z pokruszonymi serami, by osiągnąć konsystencję ciężkokremową. Masę wylewamy przy pomocy łyżki na pierwszą warstwę ziemniaków i cukinii. Drugą część warzyw moczymy w przyprawionej oliwie i wkładamy w drugą warstwę. Jeżeli zostanie nam nieco przyprawionej oliwy, śmiało rozlewamy na czubek. Przykrywamy żaroodporne naczynie, by nam się boureki nie spaliło i stawiamy całość w piekarniku rozgrzanym do 170-200 stopni na 2 godz. Taką porcją boureki możemy nakarmić spokojnie cztery głodne osoby. Potrawa jest nieprzyzwoicie tłusta, niezwykle ciężka oraz niesamowicie smaczna.
28-04-2016