Ghiveci - zapiekanka z warzyw

Składniki:

  • dwie marchewki
  • 2 pietruszki
  • mały seler
  • niewielki kalafior
  • 600g pomidorów
  • 4 ziemniaki
  • 4 strąki czerwonej papryki
  • 2 cebule
  • garść fasolki szparagowej
  • 3 łyżki oliwy
  • sól

Metoda gotowania:

Obrane oraz pokrojone warzywa obgotować w znikomej ilości wody (ziemniaki osobno). Poszatkować cebulę i wyczyszczoną z nasion paprykę, podsmażyć na oliwie. Obgotowane jarzyny odcedzić zachowując wywar. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem oraz układać w nim powłokami jarzyny, przekładając przysmażoną cebulą z papryką. Na wierzchu położyć poszatkowane w płaty pomidory, posolić i polać naparem z warzyw. Zapiekać ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC.

24-06-2016