Ghiveci - zapiekanka z warzyw
Składniki:
- dwie marchewki
- 2 pietruszki
- mały seler
- niewielki kalafior
- 600g pomidorów
- 4 ziemniaki
- 4 strąki czerwonej papryki
- 2 cebule
- garść fasolki szparagowej
- 3 łyżki oliwy
- sól
Metoda gotowania:
Obrane oraz pokrojone warzywa obgotować w znikomej ilości wody (ziemniaki osobno). Poszatkować cebulę i wyczyszczoną z nasion paprykę, podsmażyć na oliwie. Obgotowane jarzyny odcedzić zachowując wywar. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem oraz układać w nim powłokami jarzyny, przekładając przysmażoną cebulą z papryką. Na wierzchu położyć poszatkowane w płaty pomidory, posolić i polać naparem z warzyw. Zapiekać ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC.
24-06-2016